2009. május 28., csütörtök

A Pannonhalmi Orgonák

Örömmel jelentem, hogy újabb érdekes és értékes tartalommal bővült az Orgona Kalauz honlap. Tudományos igénnyel mutatjuk be a Pannonhalmi Főapátság orgonáinak történetét.

Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem dr. Áment F. Lukács orgonaművésznek, hogy értékes írását publikálhattuk oldalunkon. Lukács atya igényes történeti áttekintése bizonyára sokaknak okoz majd örömet. Következzen egy kis ízelítő a legutóbbi idők történéseiből:

"Az új orgona tervezése és építése 1980-ban kezdődött. A Rend dr. Szigeti Kiliánt bízta meg az orgonaterv elkészítésével. Ő hárommanuálos, pedálos, 41 regiszteres orgonát tervezett csúszkaláda rendszerű szélládákkal, mechanikus traktúrával. Elkészítette az egyes művek elhelyezési tervét, és ennek megfelelően az új orgonaszekrény tervét is. A Főapátság a Fővárosi Művészi Kézműves Vállalat AQUINCUM Orgonaüzemét bízta meg a hangszer kivitelezésével."

"Az új homlokzati terv miatt a Szigeti Kilián által készített diszpozíciót is át kellett dolgozni, melyet Trajtler Gábor és dr. Áment Lukács orgonaművészek végeztek el. A Szigeti Kilián által megtervezett orgona végül ezekkel a módosításokkal készült el 1985-ben. A cseresznyefából épített szekrényzet a Főapátság asztalosműhelyének munkája."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése